设计欣赏|极简“动感”办公建筑形态

临房网 2020-06-30 08:31
365

1.jpg

临房网讯:南非最三大零售银行——Capitec银行公布了其创新的iKhaya新总部,(南非)科萨语意为“家”。由dhk Architects设计的三层高的曲线建筑,由“动感”的建筑形态与室内空间定义,体现了公司的进取前景,并采用了灵活工作的概念。

dhk的整体建筑方法引人注目和超凡脱俗,同时将内外部都考虑在内,以优化公司支出,内部流通和可持续性-这表明了商业办公空间在提高运营效率的同时也能实现创新性和成本效益。

Capitec Bank, one of the largest and most progressive banks in Africa, has unveiled its innovative new headquarters, iKhaya, meaning ‘home’ in Xhosa. Designed by multidisciplinary studio, dhk Architects, the three-storey curvilinear building is defined by its dynamic interior architecture, which embodies the company’s progressive outlook and embraces the concept of agile working. Striking and otherworldly, dhk’s holistic architectural approach considers both the exterior and interior to optimize corporate expenditure, internal flow and sustainability - demonstrating that commercial offices can be innovative and cost-effective while driving operational efficiencies.

2.jpg

3.jpg

建筑形态优化了场地的形状和尺寸,同时引用了该品牌独特的弧形标志。上层建筑环绕自身,形成了一个中央中庭,并在建筑的中心形成了一个内部的“社交中枢”。

为了营造出现代外观,白色铝板覆盖了建筑的蜿蜒形态,并进一步突出了连续的带状开窗。

The building form optimizes the shape and size of the site while referencing the brand’s distinctive curved logo. The three-storey superstructure wraps around itself, which forms a central triple-volume atrium and an internal ‘social spine’ at the heart of the building. Contributing to the contemporary appearance, white aluminium panels clad the building’s sinuous form which is further accentuated with continuous ribbons of fenestration.

4.jpg

5.jpg

在内部,设计与公司的进取前景相呼应-确保宾客和员工在整座建筑中都能感受到品牌精神。接待处,宽敞的三层空间迎接着参观者,眼前立现室内建筑的精致和简约。

宽阔的开放式平面环绕着中庭的外围,由一系列引人注目的连廊和楼梯相连。这个精心设计的元素,将各个部门相互联系在一起,从而为合作交流和个人互动创造了机会。

Internally, the design resonates with the company’s progressive outlook - ensuring guests and staff unequivocally feel the spirit of the brand throughout the building. Once at reception, visitors are greeted by a generous triple-volume space that immediately showcases the sophistication and simplicity of the interior architecture. Wide open-plan floorplates loop around the periphery of the atrium which are connected by a series of dramatic bridges and staircases. This was an intentional design element which inter-connects the various departments, creating opportunities for chance collaborative encounters and personal interactions.

6.jpg

7.jpg

dhk的新总部树立了创造,创新和协作的企业文化,强调优化内部流通和部门互动。一、二层包含办公空间的开放式工作区,基本上没有分层结构和封闭的隔间。

围绕灵活工作的概念,整个建筑中的入口层有助于维护和未来的服务升级。

在每一层,共有四个“核心”,其中包括厨房,会议室,分组讨论区,储物柜,浴室和消防通道等集中设施,用于将楼层扩大到部门区域。

The new headquarters by dhk fosters a company culture of creativity, innovation and collaboration with a large emphasis placed on optimizing internal flow and departmental interaction. The first and second floors, containing the office’s open-plan work areas, are largely void of hierarchical structure and closed-off cubicles. Embracing the concept of agile working, a raised access floor throughout the building facilitates maintenance and future upgrades to services. On each level, a total of four ‘cores’, containing centralized amenities such as kitchenettes, meeting rooms, breakout areas, lockers, bathrooms and fire escapes, serve to augment the floorplates into departmental zones.

8.jpg

9.jpg

贯穿建筑的“社交中枢”中有各种各样的隔离区;从接待处的一层大型休息室,到连廊上的休息座,以及供员工休息的内部景观庭院。

这些空间允许员工使用,享受独处时光,举行私人会议或团队讨论,从而激发了创造力和创新性。这些突破性领域不仅可以提高工作满意度,而且可以提高员工的生产率和效率。

Throughout the building’s ‘social spine’ there are a variety of breakaway areas; from a large ground-floor lounge at reception for guests to await meetings and co-workers to engage, to pause areas on bridges, and an internal landscaped courtyard for staff to rest. These spaces fuel creativity and innovation by allowing employees to slip away from their resident desks to enjoy a moment of solitude, conduct a private meeting or brainstorm ideas in small groups. Not only do these breakout areas increase job satisfaction, but they boost staff productivity and efficiency.

10.jpg

11.jpg

Capitec银行在整个建筑中倡导环境可持续性和员工福祉。为了提高员工的健康水平,该建筑有意限制其仅使用两部乘客电梯,供大约2000名员工使用。

此外,各种宽敞的特色楼梯作为补充,鼓励人们步行,并限制使用狭窄的电梯空间。因此,安全梯的设计具有双重功能;在饰面质量得到提升的地方,它们被用作“交流”楼梯。

Capitec championed environmental sustainability and employee well-being throughout the building. To promote employee well-being, the building is purposefully limited to only two passenger lifts for its workforce of approximately 2,000. This is supplemented by a variety of generous feature stairs to encourage walking and limit the use of confined lift spaces. As such, the fire escape stairs were designed for dual functionality; where the quality of finishes were upgraded, they serve as ‘communication’ stairs.

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

平面图

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

立面图

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg



建筑师:dhk Architects

地点:南非

面积:21500平方米

    编辑者:yangjianqiu

    分享到: